dimarts, 7 de juny del 2011

TALAMANCA PAS A PAS 4 de Juny de 2011



Aquesta és la ressenya feta per Tot Natura de Cunit. Talactiva només ha afegit informació “històrica” de les masies visitades.
Caminada popular entre Talamanca Pas a Pas i Tot Natura de Cunit, amb remullada final considerable. Atractiu recorregut circular al voltant de Talamanca i resseguint en gran part el Torrent del Güell. Transcorre per pistes poc transitades i corriols poc coneguts, sense més senyalització que la preparada per la magnífica organització de Talactiva. Sortim de Talamanca cap a la masia de Can Serra –documentada ja a l’any 1497*- i d’aquí al pla de l’Ubal on hi ha una sínia en desús des d’on es treia aigua pels usos de les terres de l’entorn. Per un corriol pugem fins a la serra de les Bigues i per pista fins a Can Rubí –també documentada ja a l’any 1497*- i d’aquí cap al collet de Cantagalls per arribar-nos fins el mas La Vila. El mas La Vila ja existia al segle XII hi existeix abundant documentació sobre la propietat i de l’activitat agrícola i ramadera. Seguim la caminada cap el mas Escaiola –documentada també a l’any 1497* com a “manso Escaluñas”-; pairalia important pels conreus de sembra i vinya i de dos forns de calç. A partir d’aquí, enfilem el camí de tornada cap a Talamanca tot passant pel mas El Cingle. D’aquest mas hi ha documentació del segle XI que diu ja de la seva existència. De totes les masies era la que tenia més quarteres de conreu, jornals de bosc, vinyes i horta. Actualment la pairalia s’ha convertit en casa de segona residència. Enfilant el tram final, arribem a Talamanca on ens espera un dinar de germanor amb quasi un centenar de participants. Fitxa tècnica: Longitud: 16.34 Km (fins el lloc de dinar) Temps en moviment: 3:21h Temps aturat: 0:51h Velocitat mitjana: 4,9Km/h Altura màxima: 615m Altura mínima: 346m Desnivell realitzat: +354m -413m Pendent mig: 4.7%Rampa màxima pujada: 12.7% Rampa màxima baixada:11.6% Assistents Tot Natura 47 Total caminada 63 Dinar 96
* l’any 1497 es va fer el segon cens de fogatges. El primer fou l’any 1358
ü Pel camí hem deixat les ruïnes del mas Serra Jussana, mas de la Torra, mas del Coscó, mas del Castellar, mas Ubach, mas Torrens, mas Riera i mas del Pou. A demés de tines pel vi, un forn de pega; tombes antromorfes (les tombes del moro) i l’assentament pre-romà de Puigcastellar.

Fotografies rebudes de la caminada:
https://picasaweb.google.com/talamancaactiva/PasAPas04062011?authkey=Gv1sRgCNTPpLrCpcv1cA#


.-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada